Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2009 17:01 - Отворено писмо
Автор: tjt Категория: Изкуство   
Прочетен: 729 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 22.11.2009 17:07


ОТВОРЕНО ПИСМО

 

До Изпълнителния директор на “Медиа “ Холдинг АД г-н Тошо Тошев

До Главния редактор Зоя Деянова

 

В изданието Ви “Седмичен труд”, бр.46 от 18 ноември 2009 г., е поместена публицистично-познавателната статия /в рубриката “писатели”/ на вашата редакторка Маргарита Тошева “Забраняват Вазов в училищата”. Ще цитирам само първото изречение, старателно извлечено отстрани, за да се изтъкне важността: “След Девети септември 1944 г. авторът на “Епопея на забравените”, на “Под игото” и на “Немили-недраги” е забранен за изучаване в училищата”. Няма да се впускам в отхвърлянето на тази лъжа, която се съдържа в цялата статийка, за да не се принизявам до скудоумието и непочтеността на авторката. Затова ще поставя само няколко въпроса. Иначе те са СТО на брой, но аз ще се огранича само до няколко. Повече не са ми нужни, за да направя ясни глупостта и невежеството, а може би и подлата порочност в мисленето на авторката.

Ето ги тези въпроси.

Знае ли тази госпожа /пардон,може би госпожица/ Тошева колко български училища и улици са носили името на Иван Вазов през годините, които тя определя за граници? И какъв е броят на закритите /все едно по какви причини/ училища със същото име през следващия днешен период? Колко на брой са били учениците и колко пъти са писали класни съчинения върху творчеството на класика?

Какъв е бил обемът и броят на учебния материал в училищните програми /преди и сега/ върху творчеството на Иван Вазов? Направете съпоставка. Колко са били музеите и училищните учебни сбирки с името на великия български писател? Ами имало ли е и колко са били кръжоците, свързани с писателското дело на Вазов, какви туристически екскурзии са правени до Вазовите места?

Колко и какви са литературоведските и други изследвания, издадени през предпочетения от авторката период? Какъв е броят и тиражът на Вазовите издания за същото време?

През 1950 г., когато всенародно се чествуваше стогодишнината от рождението на писателя, всички абитуриенти в страната на своя задължителен матуритетен изпит по български език и литература писаха съчинение на тема “Възрожденският демократизъм на Иван Вазов”. Знае ли споменатата ваша редакторка, че тогава Народният театър получи име “Иван Вазов”, назован преди това „Кръстьо Сарафов”? Знае ли, че пак тогава в Софийския университет бяха учредени пет стипендии за студенти с най-висока стойност?

Знае ли госпожата / госпожицата/, че държавните власти в увлечението си по почитта към Вазов преименуваха родния му град Сопот на Вазовград? Знае ли тя, че Българската народна банка сече сребърни и златни монети с лика на писателя?

За всичко това си има документация. И за много други неща, свързани с Иван Вазов. Проучете я, щом сте се заловили с такава тема. Българската журналистика винаги е имала за основни свои качества правдивостта и честността. Придържайте се към тях и не допускайте глупави, мръсни и подли драсканици, целещи вестникарска сензация. Не посявайте заблуди в българската култура и образованост.

Понеже вестникът ви е изразител на демократичност и свобода на словото, публикувайте това мое писмо. Без хонорар.

 

                                                                                                                              Тихомир Йорданов

                                                      журналист и писател

 



Тагове:   писмо,   Отворено,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tjt
Категория: Изкуство
Прочетен: 557589
Постинги: 770
Коментари: 128
Гласове: 536